HTML

Az erdőértékelés.blog.hu-ról :

Az ingatlanügyek sokszor zűrösek, és a külterületi ingatlanokkal kevesen foglalkoznak. Főleg, ha erdőről van szó!
Itt nyíltan, érthetően, mégis szakmailag helyesen szólunk. Erdőértékelési tippek, segédletek, Kárértékelési megoldások, birtokügyek: minden ami erdő, közgazdaságtan és jog. Egy(pár) erdőmérnök (erdő- és kárértékbecslő) naplója.
Gondolkodjunk együtt! Éredemes-e egy szakértőnek az 50-100 ezerr fortintos díjat kifizetnem? HA az erdőmet - mondjuk - egy-két millóval többért el tudom adni, azt hiszem ez nem kérdés. Nálunk megtalálhatja a megbízható szakértőket, akik helyileg is közel vannak!
Tovább...

Naptár

augusztus 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Utolsó kommentek

Agrároldal

Stat


Stat>>>

Utolsó kommentek:

tevepata 2016.01.06. 10:20:28

Falopas..... Erdekes modon a kornyekemen levo osszes erdo ket ember kezeben van. Ez a lopas "hivatalosan ".Ha onnan tunik el fa akkor tolvaj lopja meg a tolvajt.

Bejegyzés: Falopás és a törvényi következménye

erdokerulo 2014.09.23. 10:16:34

Tisztelt Héjja Endre Úr!

Az erdő értékének két alaptényezője az erdőtalaj és a fakészlet értéke. Az Ön esetében az erdőtalaj értékének maghatározásában már nincs kérdőjel.

Az erdő faállományának értékelése a következőképpen történne:
A terület lehatárolása:
- a kisajátítással érintett terület (1,2 ha) határainak kijelölése pontos felméréssel.
A faállomány mérése:
- a területen található faállomány mérése: az állomány kora alapján a mintavételes módszerek alkalmazhatók, de ilyen esetben a törzsenkénti felmérés is megoldható (mivel kis területről van szó), és valószínűleg meg is térül.
A törzsenkénti felmérés azt jelenti, hogy minden faegyedet megmérünk átlalóval (mellmagassági átmérő, jele: d 1.3). Egyidejűleg maghatározásra kerül a faegyedek fafaja is. Magasságot nem szükséges minden egyednél mérni, de átmérőcsoportonként több magasság mérése történik, ebből magassági görbe számítható. (Esetlegesen minősíthetők a törzsek, de mivel egy középkorú erdőről beszélünk ez nem szükséges.)
- A törzsenkénti felvétel eredményéből már - (ismerve a helyi viszonyokat, statisztikai) - választékterv készülhet.
Ezzel meglesz az, hogy egy jelenidejű véghasználat esetén, milyen fafajból mennyi faanyag lehet az egyes választékokban.
(Példa választékszerkezet: Akác: 30% iparifa (abból 15% szőlőtám, 15% oszlopfa); 70% tűzifa.
A választékterv mindig közelítő számítás, egy jó becslés: de nem számolhat mindennel (pl.: az egyes fák - akár rejtett egészségi állapotából eredő fahibákkal).

- A választékterv naturális számaiból (m3) már számolható a faanyag pénzbeli értéke az aktuális árakból.

(A vágásérettség még 22 év múlva következik be, a majdani állapottal (növedékesítés) lehetne számolni, de természetesen a végvágás esetén a felújítás költségével is kellene számolni. Ilyen esetben a várható árbevétel nagyobb lenne. A diszkontálásra ilyenkor az elmaradt haszon (kamat) miatt lenne szükség.)

A kisajátítás miatt azonban a jelenlegi érték az irányadó, ehhez a törzsenkénti felvétel alapján készített választékterv adja a legpontosabb naturális adatokat.

Bejegyzés: Ismert és elismert erdész ingatlanszakértők

Héjja Endre 2014.09.21. 12:40:17

Tisztelt Miszori Krisztián Úr!
Telefonon történt megkeresésem alapján a szakmai véleményét szeretném kérni a követező erdőértékelési témával kapcsolatban.
Az Alföld déli részén 4,4 ha 58 éves erdőből (kocsányos tölgy, magas kőris, akác) 1,2 ha erdőterület útépítés céljából kisajátításra kerül. Vágásérettségi kora az üzemtervi leírás szerint 80 év. A kisajátításra kerülő terület faállománya egyenkénti famagasság és mellmagassági rönkátmérő méréssel került felvételezésre. A mérésről pontos jegyzék készült. Véleményeztetni szeretném Önnel, hogy a fentiek alapján a kisajátításra kerülő felmért erdőnek az élőfatömeg valós jelenlegi értékét milyen számítási módon, értékeléssel határozná meg.
Köszönettel,
Héjja Endre

Bejegyzés: Ismert és elismert erdész ingatlanszakértők

igazság666 2012.02.29. 17:23:52

@erdőr: Magyarul ha én az őseim vére által szerzett földön,erdőben tartózkodom akkor automatikusan egy állítólagos tulajdonos agyonverhet.Vagy az általam befizetett adókból támogatott gazdák kitudja,hogy szerzett földjén tartózkodom akkor bűnöző vagyok.Na de nem én fizetek nekik?

Bejegyzés: Falopások az új erdőtörvény tükrében

igazság666 2012.02.29. 17:20:16

Mondjuk ebben a hatalmas tolvajok elleni irtóhadjáratban azon sem ártana elgondolkozni,hogy ez a rengeteg erdő tulajdonosnak mondott tolvaj,hogy jutott a területekhez.Adózott pénzből vette,illetve párforintért csalta e ki.Mert azért lássuk be,ők az igazi bűnözők.Minden egyes állampolgárt,kinek a vagyona ingóságban,ingatlanba meghaladja a 20-millió forintot teljes vizsgálat alá vonnék.Az erdők esetében,meg olyan intézkedéseket hoznék,hogy azok ápolása illetve gondozása állami támogatás alá essen,viszont kivágása esetén még véletlenül se produkáljon profitot.Kizárólag állami ellenőrzéssel lehessen fát kitermelni illetve eladni.Mert elég szánalmasnak tartom,hogy emberek több hektár erdő fölött rendelkeznek.Igen is a természet az közvagyon,semmi esetre sem jelenthet annak birtoklása semmilyen előnyt illetve anyagi juttatást annak birtokosának.

Bejegyzés: Falopások az új erdőtörvény tükrében

erdokerulo 2009.12.11. 22:50:16

@P.mester: nem is kapcsolódik az erdőtörvényhez a kommented...

Bejegyzés: Erdőtörvény - 2009

erdőr 2009.11.05. 20:26:34

Szanti!

Először is, ne hagyd magad! Menj az igazad után, nyugodtan kérj tájékoztatást az ügy állásáról, akár írásban is. Ezt sértettként megteheted.

Egyébként húzósnak találom a 2 db. akácfára az általad írt összeget. Ha 20.000 alatt van a kárérték, nem bűncselekmény, csak szabálysértés, és a Szabs. Hatóság jár el. Kivéve, ha valamilyen minősítés társul a cselekményhez, mint pl. dolog elleni erőszak, vagy ha mondjuk bekerített helyről tulajdonították el a fát.

Bejegyzés: Falopások az új erdőtörvény tükrében

szanti 2009.10.13. 11:43:46

A szomszédom a falunk polgármestere vágott ki két akácfát a telkemről és szállított a telkére, értékbecslő szerint 80-90 ezer Forint a károm.Fehérgyarmati rendőrkapitányságon jelentettem még április elején, a tettes ismert, de mivel a tolvaj polgármester így próbálják eltusolni az ügyet.Nem tudom mit tehetek ezek után? "Szolgálnak és védnek"!?!?

Bejegyzés: Falopások az új erdőtörvény tükrében

erdőr 2009.09.28. 21:59:32

A fizikai erőszakot a törvény nagyon súlyosan szankcionálja, még akkor is, ha ez az egyetlen komoly visszatartó erő a fatolvajokkal szemben. Rendőrként mindenkit a jog által kijelölt út követésére hívok fel a fatolvajok tettenérése esetén. Erdészként, erdőszerető emberként viszont sokszor én is inkább választanám a másik " egyszerű, de nagyszerű " módot amit adamd említett, de eddig még soha nem tettem. Ismerve a bírói gyakorlatot, engem meghurcolnának, míg a másik féllel szemben eljárás sem indulna. Sebaj, leszek én még nyugdíjas is...

Egyébként én is sok vicces/érdekes történetet hallottam már.

Az egyik kedvencem:

Tarvágáskor az egyik favágó észrevette, hogy a szemközti erdő széléről időnként cigifüst száll fel. Jelezte ezt a vágást irányítónak, aki két markos legényét nagy kört téve átküldte, hogy ugyan nézzék már meg, hogy ki bagózik ott. A favágók átosonkodtak, majd két rohadékot találtak a bozótosban, akik lesték a munkát. Rövid "eszmecserét" követően embereink elmondák, hogy arra vártak, hogy a favágók berakják a sarangot, és hazamenjenek. Ekkor jöttek volna teherautókkal a fáért.
Állítólag iszonyatos rombolást végeztek rajtuk.

Bejegyzés: Falopások az új erdőtörvény tükrében

szöszkehölgy 2009.09.28. 13:07:37

Azért Erdélyben is sajnos akad példa a pusztításra, méghozzá állami engedéllyel...
Alapvető probléma, hogy az emberek azt hiszik, hogy az erdő mindenkié, holott mindegy egyes négyzetméternek megvan a maga gazdája és ki jobban, ki kevesebb sikerrel ápolja is azt.

Bejegyzés: Falopások az új erdőtörvény tükrében

adamd · http://www.erdoszakerto.hu 2009.09.08. 23:13:47

Felénk történt az alkalmi fatolvajokkal a következő:
tettenérték a helyiek, kérdőre vonták, nem tudta igazolni mit is keres az erdőbe erre összetörték a fűrészét az illetőt meg beledobták a szedresbe. következő alkalommal a saját udvarába keresték meg mert valamiféle fát vágott. rákérdeztek honnan a fa csak duma volt, semmi konkrét. megint összetörték a fűrészt azóta nincs hír hogy lopná a fát
Az biztos hogy határozot fellépés nélkül nem lehet megálítani a lopásokat
Van olyan eset is, hogy a fickótól az uzsorás nem pénzt kér, hanem minden nap egy biciklinyi fát. ez annyi amit a biciklin kényelmesen el lehet tolni. ezt minden nap be kell szállítani az illetőnek az uzsorás telephelyére. sok kicsi sokra megy.
A tulajdonosnak érdeke, hogy a fája meglegyen, de sokszor nehéz vigyázni rá.

Bejegyzés: Falopások az új erdőtörvény tükrében

erdőr 2009.08.06. 21:34:00

Köszönöm a válaszodat, megnézem az ajánlott oldalt.

Kifejezetten dühít a lopás. A legtöbb esetben társul a felesleges rombolással, pusztítással, ezért eléggé ádáz harcot vívok ellene. Én 15 éves korom óta /most 33 vagyok/ dolgozom az apám mellett az erdőn, és minden munkafolyamatát szeretem csinálni. Szinte hobbyként végzem. Közben úgy hozta a sorsom, hogy rendőr lettem, így kettős fronton tudom "üldözni" a fatolvajokat, de igazából a Bírói ítélkezésben látom a hibát. Puhány, nem visszatartó erejű ítéletek sorát szenvedtem végig, míg a tolvajok kisírt szemekkel, de röhögve jönnek ki a tárgyalóból.

Nem jó ez így.

Talán, ha elfogadtok egy tanácsot: ha fatolvajt fogtok (és feljelentést tesztek), minden esetben indítványozzátok a fűrésze, valamint azon szállítóeszköze lefoglalását, amivel a fát elvitte, vagy el akarta vinni. Lehet ez nagy értékű teherautótól rozzant lovasfogatig, lovakkal együtt.
Ha sikerül a lefoglalás, az ügyész részére kell javaslatot tenni az elkobzás elrendelésére, ami a dolog tulajdonjogától történő végleges megfosztást jelent. Ha az ügyész indítványozza az elkobzást, a bíró ennek rendszerint helyt ad.

No, én ebben látom a visszatartást, nem a közmunkában, meg a felfüggesztettben. Én ezt az apám nevében már párszor megcsináltam -sikerrel. Akkor igaziak voltak a könnyek...

Bejegyzés: Falopások az új erdőtörvény tükrében

erdokerulo 2009.08.05. 20:47:14

Nehéz kérdés. Jelenleg közvetlenül nem létezik - tudtommal. Ezt a problémát nem kezelik a helyén, ezért is szeretném itt felhívni a figyelmet.
Az erdő értékét nagyban rontja - sőt nem csak az azonnali kár miatt, hanem a vevő is "megriad" egy ilyen területtől.

A megosz.org oldalon javaslom körülnézni - a magánerdő-tulajdonosok érdekvédelmi szervezete minden tagjának segít, és próbál tárgyalni az ügyben az FVM-el is.
Talán a 400 ha-ról elindulva, a környékbeli erdőtulajdonosok összefogásával lehet alkalmazni erdész szakembert, vagy mezőőrt (egy napi káron könnyen megtérülhet az őrzés havi bére.), illetve a helyi lakosságot bevonni, mint a fenti erdélyi példában. Ők ismerik a tolvajokat!
(Másik megoldásként - hallottam, hazai példa - pl.: a száradékból lehet juttatni - az önkormányzattal összefogásban - a helyi rászorulóknak. Megjegyzem, nem vált be, mert néhányan vérszemet kaptak, és értékesítették a faanyagot...)
Azonban látni kell, amíg a lopásból származó fát áron alul értékesítve el lehet adni, addig nincs biztonságban az erdő!
A származási bizonyítvány talán megoldás lehet, mait az új erdőtörvény alapján kell alakalmazni - illetve a megemelt bírság.

A megemelt erdővédelmi bírságról közöltem egy rövid cikket, az a legfrissebb az oldalon. Azonban a törvény végrehajtásához erőforrás (pénz és ember) is kellene, ezt várjuk a jogalkotótól - ezzel lehetne erre az egyre erősebb problémára részleges gyógymódot találni.

Bejegyzés: Falopások az új erdőtörvény tükrében

erdőr 2009.08.04. 22:00:32

Üdv!

Szakmai tanácsot szeretnék kérni. Kelet-magyarországi kis (398 ha) erdészet elnökének a fia vagyok. Rengeteg gondunk van a lopásokkal, eddig próbáltuk saját erőből őrizni, de egyszerűen nem bírjuk. Anyagilag nem állunk úgy, hogy külön kerülőt tudjunk alkalmazni. Létezik valamiféle állami segítség, vagy támogatási rendszer, ami a védelmi, őrzési feladatok ellátására vonatkozik?

Bejegyzés: Falopások az új erdőtörvény tükrében

erdokerulo 2009.06.29. 19:09:10

@Bomero!

Vevőként - talán - egyszerűbb a helyzet, hiszen a döntés mindig a vevőé.
Nem tudom melyik szakszervet gondolja "illetékes hatóság"-nak, és mi mondatja a keserű tapasztalatokat - de vitatkoznék velük!
Amennyiben nem talál megbízható szakembert, aki felértékeli az erdőt, (bár van ilyen, független lista ezen az oldalon is) - lehet körbekérdezni az árakat - azonban az erdő piaca kicsi. Lehet, hogy nem is volt forgalom a környéken évek óta. De pl. a forestinvest.hu-n is körül lehet nézni - persze azok csak hirdetések, azaz szándékok. Nem lehet készpénznek venni.
A jelenlegi tulajdonos ajánlata elfogadható? Akkor nincs probléma.
A jelenlegi tulajdonos nem akar erdőt értékeltetni? Tisztában van az árral? (Az is jó lehet, ha közösen bíznak meg egy független szakértőt, így megfelezve az árat és közösen kijelölve egy igazodási pontot.)
Mindenképpen pontosabb lesz a szakértői érték, mint pl. egy Adó és értékbizonyítvány esetében, ez a tapasztalatom.
Az értéket annyi minden befolyásolja, mint írta. Egy szakember megtérül Önnek - legalább van viszonyítási alapja. Az sem közömbös, mi a cél a vásárlással... Ha lakóingatlant venne, hogy járna el?
Ott is sok a paraméter, de egy erdő még összetettebb.
Mindenképpen olyan szakembert bízzon meg, aki kimegy a területre, és felméri az erdőt. Látatlanban szerintem nem lehetséges pontos (de még csak közelítően sem) árat adni.

Remélem tudtam segíteni!


Bejegyzés: Korértékfaktor kiszámoló segédprogram

Bombero 2009.06.29. 13:50:21

T. Miszori Úr!

Készülök erdőt vásárolni és a kiszemelt erdő jelenlegi tulajdonosa várja az ajánlatomat. próbáltam tájékozódni a piacon, de nagyon eltérőek az árak, sok szempont miatt. Illetékes hatóságnál azt az információt kaptam, hogy a kiszámított hivatalos erdőérték többnyire nem tükrözi a valós értékét a területnek.
Hogyan tovább?

Üdvözlet, Bombero

Bejegyzés: Korértékfaktor kiszámoló segédprogram

erdokerulo 2008.12.14. 19:57:20

Kedves Zsolt!

Szívesen segítenék, de ezt így, innen a monitor mögül nem lehet megmondani. Főleg azért, mert azt sem tudom, hogy melyik részén van az országnak.Fontos lenne még tudni, hogy milyen aranykorona értékű a terület, milyen a tulajdonosi szerkezet, mi a település és helyrajzi szám, erdő művelési ágú-e vagy más, ki a bejelentett erdőgazdálkodó, üzemtervezezett-e az erdő, és terheli-e felújítási kötelezettség.
Alapvetően nem is az erdőt kell - ha jól értem - értékelni, hanem az erdőföldet, azaz a termőterületet. Az erdő - azaz faállomány értéke ebben az esetben nyilván- annak hiánya miatt - elhanyagolható. (A "félig meggig"-et nem értem.)
Egy termőföld árát jelentősen módosíthatja az elhelyezkedés - biztosan hallott már olyant, hogy egy közismert példát említsek, hogy egy kisajátítás miatt az ingatlan valós értékénél sokkal magasabb áron kelt el.
Ezért csak azt tudom tanácsolni, hogy a környékbeli árakról érdeklődjön, keresse meg a szomszédos értékesítőket, a földhivatalt az adatokért, illetve - ha nem akar/tud utánajárni, bízzon meg egy szakembert - lehet hogy ez pénzbe kerül, de kényelmes és megbízható megoldás, főleg akkor, ha adásvételről van szó.


Bejegyzés: Interjú Ádám Dénessel

zsolt 2008.12.11. 17:37:50

Üdv!

Érdekelne milyen értéket képvisel 1 ha tarvágott erdő? Őreg vágásérett akác volt benne. Továbbá 1 ha félig meggig (a javát kiszedték) tarvágott cserjés.
Gondolom látatlanba nehéz megmondani, de egy középár árdekelne.
Köszönöm.

Bejegyzés: Interjú Ádám Dénessel

erdokerulo 2008.07.21. 00:44:42

"reményeink szerint 2008. I. félévben az Országgyűlés által elfogadott megújult erdőtörvényünk lesz."
Sajnos, ez csak terv maradt...

Bejegyzés: Az Erdőtörvény módosításának előzményei