HTML

Az erdőértékelés.blog.hu-ról :

Az ingatlanügyek sokszor zűrösek, és a külterületi ingatlanokkal kevesen foglalkoznak. Főleg, ha erdőről van szó!
Itt nyíltan, érthetően, mégis szakmailag helyesen szólunk. Erdőértékelési tippek, segédletek, Kárértékelési megoldások, birtokügyek: minden ami erdő, közgazdaságtan és jog. Egy(pár) erdőmérnök (erdő- és kárértékbecslő) naplója.
Gondolkodjunk együtt! Éredemes-e egy szakértőnek az 50-100 ezerr fortintos díjat kifizetnem? HA az erdőmet - mondjuk - egy-két millóval többért el tudom adni, azt hiszem ez nem kérdés. Nálunk megtalálhatja a megbízható szakértőket, akik helyileg is közel vannak!
Tovább...

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Agrároldal

Nincs megjeleníthető elem

Stat


Stat>>>

Ismert és elismert erdész ingatlanszakértők

2007.07.24. 11:13 erdokerulo













 


Erdészeti alapvégzettségű ingatlan-szakértők, 2007


JUHÁSZ MIHÁLY - DEBRECEN
PUSKÁS LAJOS - GYULA
GÁL SÁNDOR - SZILVÁSVÁRAD
KLIEGL BÉLA - KÁL
TÁCSIK MIHÁLY - GÖDÖLLŐ
NÉMETH SÁNDOR - GÖD
DR. BERDÁR BÉLA - BUDAPEST
DR. MÁRKUS LÁSZLÓ - BUDAPEST
NYULL BALÁZS - BUDAPEST
TÓTH-ZSIGA ATTILA - BUDAPEST
DR. ÓDOR JÓZSEF - BAJA
EMMERLING GÁBOR - SZÉKESFEHÉRVÁR
BOGDÁN JÓZSEF - NAGYATÁD
PÁLL MIKLÓS - NAGYKANIZSA
ILLÉS PÉTER - SZOMBATHELY
ROMÁN JÓZSF - SOPRON
DR. HÉJJ BOTOND - SOPRON

Forrás:
Németh Sándor - Tanfolyami jegyzet

És ne hagyjuk ki az oldal szerzőjét:
Miszori Krisztián - Budapest

Kiegészítés:

Ádám Dénes kollegám, gyakorló erdőmérnökként Vas megyében, szombathelyi székhellyel immár több, mint egy évtizede foglalkozik erdőszakértéssel. Oldalát ajánlom megtekintésre, s már egy vele készült riportot is olvashattok az oldalon: Ádám Dénes erdőszakértő címmel.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://erdoertekeles.blog.hu/api/trackback/id/tr14124218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Héjja Endre 2014.09.21. 12:40:17

Tisztelt Miszori Krisztián Úr!
Telefonon történt megkeresésem alapján a szakmai véleményét szeretném kérni a követező erdőértékelési témával kapcsolatban.
Az Alföld déli részén 4,4 ha 58 éves erdőből (kocsányos tölgy, magas kőris, akác) 1,2 ha erdőterület útépítés céljából kisajátításra kerül. Vágásérettségi kora az üzemtervi leírás szerint 80 év. A kisajátításra kerülő terület faállománya egyenkénti famagasság és mellmagassági rönkátmérő méréssel került felvételezésre. A mérésről pontos jegyzék készült. Véleményeztetni szeretném Önnel, hogy a fentiek alapján a kisajátításra kerülő felmért erdőnek az élőfatömeg valós jelenlegi értékét milyen számítási módon, értékeléssel határozná meg.
Köszönettel,
Héjja Endre

erdokerulo 2014.09.23. 10:16:34

Tisztelt Héjja Endre Úr!

Az erdő értékének két alaptényezője az erdőtalaj és a fakészlet értéke. Az Ön esetében az erdőtalaj értékének maghatározásában már nincs kérdőjel.

Az erdő faállományának értékelése a következőképpen történne:
A terület lehatárolása:
- a kisajátítással érintett terület (1,2 ha) határainak kijelölése pontos felméréssel.
A faállomány mérése:
- a területen található faállomány mérése: az állomány kora alapján a mintavételes módszerek alkalmazhatók, de ilyen esetben a törzsenkénti felmérés is megoldható (mivel kis területről van szó), és valószínűleg meg is térül.
A törzsenkénti felmérés azt jelenti, hogy minden faegyedet megmérünk átlalóval (mellmagassági átmérő, jele: d 1.3). Egyidejűleg maghatározásra kerül a faegyedek fafaja is. Magasságot nem szükséges minden egyednél mérni, de átmérőcsoportonként több magasság mérése történik, ebből magassági görbe számítható. (Esetlegesen minősíthetők a törzsek, de mivel egy középkorú erdőről beszélünk ez nem szükséges.)
- A törzsenkénti felvétel eredményéből már - (ismerve a helyi viszonyokat, statisztikai) - választékterv készülhet.
Ezzel meglesz az, hogy egy jelenidejű véghasználat esetén, milyen fafajból mennyi faanyag lehet az egyes választékokban.
(Példa választékszerkezet: Akác: 30% iparifa (abból 15% szőlőtám, 15% oszlopfa); 70% tűzifa.
A választékterv mindig közelítő számítás, egy jó becslés: de nem számolhat mindennel (pl.: az egyes fák - akár rejtett egészségi állapotából eredő fahibákkal).

- A választékterv naturális számaiból (m3) már számolható a faanyag pénzbeli értéke az aktuális árakból.

(A vágásérettség még 22 év múlva következik be, a majdani állapottal (növedékesítés) lehetne számolni, de természetesen a végvágás esetén a felújítás költségével is kellene számolni. Ilyen esetben a várható árbevétel nagyobb lenne. A diszkontálásra ilyenkor az elmaradt haszon (kamat) miatt lenne szükség.)

A kisajátítás miatt azonban a jelenlegi érték az irányadó, ehhez a törzsenkénti felvétel alapján készített választékterv adja a legpontosabb naturális adatokat.
süti beállítások módosítása