HTML

Az erdőértékelés.blog.hu-ról :

Az ingatlanügyek sokszor zűrösek, és a külterületi ingatlanokkal kevesen foglalkoznak. Főleg, ha erdőről van szó!
Itt nyíltan, érthetően, mégis szakmailag helyesen szólunk. Erdőértékelési tippek, segédletek, Kárértékelési megoldások, birtokügyek: minden ami erdő, közgazdaságtan és jog. Egy(pár) erdőmérnök (erdő- és kárértékbecslő) naplója.
Gondolkodjunk együtt! Éredemes-e egy szakértőnek az 50-100 ezerr fortintos díjat kifizetnem? HA az erdőmet - mondjuk - egy-két millóval többért el tudom adni, azt hiszem ez nem kérdés. Nálunk megtalálhatja a megbízható szakértőket, akik helyileg is közel vannak!
Tovább...

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Agrároldal

Nincs megjeleníthető elem

Stat


Stat>>>

Erdőgazdálkodási jelentés az FVM-ből

2008.07.18. 13:04 erdokerulo

Erdőgazdálkodás


2013-ig 130 milliárd forint európai uniós támogatás erdészeti fejlesztésekre.
 
Magyarországon az erdőterület eléri a 2 millió hektárt, s 2013-ig mintegy 70 milliárd forint támogatással további 69 ezer hektárral fog növekedni - mondta Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára pénteken Debrecenben, a Kutatással az erdőért konferencia sajtótájékoztatóján. Az ilyen ütemű fejlődés hatására növekszenek az erdő felértékelés feladatai, azaz felértékeli az "erdő értékelés"-t is, mondhatjuk némi szójátékkal.

Azt is megtudtuk, hogy 2013-ig az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 130-140 milliárd forint európai uniós támogatás áll rendelkezésre erdészeti fejlesztésekre.  Ekkora forrásmennyiség az erdő felértékelési feladatok növekedéséhez vezet.

A szabályozás kapcsán a szakállamtitkár megjegyezte: az Országgyűlés várhatóan még az idén elfogadja az új erdőtörvényt, amelyről hamarosan megkezdődik a széles körű társadalmi egyeztetés.

Nagy János, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökének adatai szerint az erdőterület örvendetesen nőtt a múlt fél évszázadban, hiszen míg 1950-ben a hazai földterület 12 százalékát borította erdő, jelenleg több, mint a 20 százalékát.

A professzor szerint az állami erdőktől az állami vagyontól  elsősorban eredményességet, jövedelmet, gazdasági hasznot várnak, de kiemelten fontos az erdők védelmi és közjóléti funkcióinak érvényesítése. Ilyen például a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a biológiai sokféleség magtartása, a vízkészlet megóvása, a természeti értékek megőrzése, valamint a szakmai oktatási-kutatási feladatok segítése.

Az erdész szakemberek elsősorban az Alföldön látnak lehetőséget jelentősebb erdőtelepítésre - jegyezte meg Führer Ernő, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója. Ezt azzal indokolta, hogy az Alföld környezeti adottságait tekintve az egyik legsérülékenyebb terület, ahol fontos az erdők védelmi (víz-, levegő stb.) szerepe. Ugyanakkor az Alföldön vannak a legnagyobb, gazdaságtalanul művelhető szántóföldek - tette hozzá.

A "Kutatással az erdőért" kétnapos konferencián - amely az Országos Erdészeti Egyesület 139. vándorgyűlése - több mint 500 szakember cserél véleményt a klímaváltozás és a megújuló energiaforrások erdőgazdálkodást érintő kihívásairól.
A konferencia anyaga le is tölthető az ERTI oldaláról.

Forrás: fvm.hu

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia európa költségvetés állami erdőgazdaságok finanszírozás erdészeti kutatás hektár

A bejegyzés trackback címe:

https://erdoertekeles.blog.hu/api/trackback/id/tr11574234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása