HTML

Az erdőértékelés.blog.hu-ról :

Az ingatlanügyek sokszor zűrösek, és a külterületi ingatlanokkal kevesen foglalkoznak. Főleg, ha erdőről van szó!
Itt nyíltan, érthetően, mégis szakmailag helyesen szólunk. Erdőértékelési tippek, segédletek, Kárértékelési megoldások, birtokügyek: minden ami erdő, közgazdaságtan és jog. Egy(pár) erdőmérnök (erdő- és kárértékbecslő) naplója.
Gondolkodjunk együtt! Éredemes-e egy szakértőnek az 50-100 ezerr fortintos díjat kifizetnem? HA az erdőmet - mondjuk - egy-két millóval többért el tudom adni, azt hiszem ez nem kérdés. Nálunk megtalálhatja a megbízható szakértőket, akik helyileg is közel vannak!
Tovább...

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Agrároldal

Nincs megjeleníthető elem

Stat


Stat>>>

Erdőtűz, mint az erdei károk legsúlyosabbika

2007.08.08. 09:52 erdokerulo

Erdőtüzek Magyarországon, avagy a hazai helyzet, 2007.



Az eddigi években az erdei tűzkárral érintett, átlagosnak mondható kb. 1000 hektár az idei évben jelentősen megnőtt, már több mint 15000 hektár vált a lángok martalékává. Az okozott kár a 10 milliárd forintot is meghaladja!

 

Mik az erdőtűz fő okai?

- Gondatlanság
A hazai erdőtüzek 99-100 %-a emberi tevékenység miatt keletkezik, azaz kifejezetten gyakori, sőt(!), hogy gondatlanság miatt.
- Globális és lokális felmelegedés:
A klímaváltozás nem csak a tűzkárok számát, gyakoriságát növeli, hanem a kialakult tüzek terjedési sebességét is. A forró nyarak, a csapadékhiányos időszakok növekedése, a hőségnapok, a szárazabb éghajlat fele tolódás, mind-mid olyan tényezó, amitől a túzkárok súlyosbodnak. Az oltás nehezebb, emiatt a károsított terület nagyobb, és így a kár is hatványozódik.

Alapvetően a kár helye szerint csoportosíthatjuk az erdőtüzeket:

- Földfelszíni tűz (avartűz):

A talaj mentén, a száraz avarban, tűalomban terjed. Idősebb, vastag kérgű állományok jó esetben átvészelhetik, elsősorban szeles időben, amikor a tűz gyorsan halad, és a törzsön lévő kérget éri csak, de a kambium nem sérül. Sajnos ez nem mindig van így! Elsősorban fenyves állományokban fejlődik koronatűzzé, de elmondható, hogy az okozott kár már itt is jelentős. Kiemelten igaz ez a fiatal erdőkre, csemetésekre. Az éghajlat szárazabbá válásával lombos állományokban is megnő a tűz sebessége, ezzel az okozott kár is, egyenes arányban.

- Koronatűz:

Ha a koronába is eljutnak a lángok, akkor már az okozott kár általában végzetes az erdőállomány számára. Kifejezetten veszélyes és gyorsan terjed a koronatűz a sűrű, elsősorban alföldi fenyőállományokban. A nagy területű, gyors, intenzív és későn észlelt erdőtüzek a keletkező tömény füst miatt a közúti, vasúti forgalom fennakadását is előidézhetik, akár az emberre is közvetlen életveszélyt jelentve!

 

Fokozottan erdőtűzveszélyes időszakok

1.) Kora tavasz, hóolvadás után közvetlenül:
Még nem indul meg a fákban a nedvkeringés.
Okai: a rét- és tarlóégetések továbbterjednek
Érintett területek: Lombos erdőtelepítések és felújítások
2.) Nyári hónapok:
Forró időjárási viszonyok, hosszú csapadékmentes időszak, amikor az erdei avar és tűlevélréteg teljesen kiszárad
Okok: gondatlanság (tábortüzek, eldobott cigarettacsikkek)
Érintett területek: Erdei- és feketefenyő állományokban, idősebb lombos állományokban

 

Védekezés: az erdőtűz megelőzése!

A fafajválasztással nem előzhető meg az erdőtűz, ugyanis a fafajt elsősorban a termőhely határozza meg. Ugyanúgy az őshonos borókás-nyárasok is a tűz martalékai lesznek, mint az akác, vagy erdei fenyő állományok. Nem a fafaj a felelős a tűzkárért! Akkor talán a klíma?
A klimatikus viszonyok is nagyban befolyásolják a fafajválasztást! Hiába is próbálkozna meg az erdőtelepítő az alföldi erdőssztyepp klímában bükk vagy éger telepítésével, hiszen a statisztikák szerint ott ritka az erdőtűz, öngólt rúgna: az alföldön nem élnek meg ezek a fák. Ne keverjük össze a tyúkot a tojással! Lássuk be, hogy egy égeresben azért ritka a tűzkár, mert ott a klíma eleve megelőzi ezt a problémát! Ha nem is a klíma felelős, akkor mi vagy ki?
Igen. Ki a helyes válasz! Az ember. Évente több milliárd forint értékű nemzeti (magán- és állami) vagyont herdálunk el az erdőtűzzel! Ami mind-mind megelőzhető lenne, kis odafigyeléssel, körültekintéssel, környezettudatossággal. És nem kell más, csak gyermekkorban a cserkészeknél, úttörőknél (aki, ami volt) tanultak betartása!
Ismétlésül öt pontban összefoglalom:
-    Amikor tűzrakási tilalom van, nem gyújtunk tüzet!
-    Nem dobálunk el égő csikkeket, sem nagyító üvegfelületet
-    Nem szemetelünk egyébként sem.
-    Ha tüzet rakunk, azt a kijelölt helyen tesszük!
-    A tüzet használat után gondosan eloltjuk!

Sajnos a fentieket nem lehet elégszer elmondani. Pedig a fentiek betartásával majdnem minden erdőtűz megelőzhető lenne!

 

Állj meg egy pillanatra, és gondolkozz az erdőtűzről!

Kérem, ha szülőként olvasod ezeket a sorokat, tanítsd meg a gyermekedet a fentiekre! Védjük meg erdeinket, és ha tüzet rakunk, gondoljunk arra, hogy az abban élő álltok otthonát veszélyeztetjük! Jusson eszünkbe, hogy évtizedek munkáját, az erdészek, és a természet munkáját tesszük tönkre, egy pillanat alatt!
És ha a te házadba menne valaki vendégségbe, és véletlenül leégetné, mit szólnál? Fájna hogy életed munkája, a személyes tárgyaid, az otthonod, és vagyonod jelentős része elpusztul? Mit szólnál?
Mesélj a tapasztalataidról!

5 komment

Címkék: kárérékelés erdőtűz erdei károk

A bejegyzés trackback címe:

https://erdoertekeles.blog.hu/api/trackback/id/tr59134990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ida 2007.08.08. 14:21:28

A helyzet tényleg szomorú és bosszantó! Az erdőtűz valóban megelőzhető, ám először is a szemetelés veszélyeit kellene megértetni az értetlenekkel. Azonkívül ott vannak a hajléktalanok, akik aztán nemhogy a környezetvédelemmel, de magukkal sem törődnek. Beköltöznek az erdőkbe, szétdobálják a szemetet és gyakran tüzet okoznak. Velük mit kellene csinálni?

Szilvi 2008.03.25. 16:24:55

Az erdőtűz megelőzése valóban fontos, és remélem, hogy az emberek több figyelmet fordítanak rá. Ebben a gondolatban a lányom egyik versenyfeladata is megerősít, mivel 6 feladatból 1(ami fél oldalas) erről szól. Bízom benne, hogy az emberek felfogják ezeknek a jelentőségét és tesznek vmit a környezetük megóvásáért.

chicco 2008.06.25. 13:37:31

Kedves Ida!
Rádobni a szemetükre, hogy égjenek azzal együtt :-))
Másrászről biztosan azért szemetelnek, mert nincsen kihelyezett szemetes, nem ürítik r-go (hehe) elégetik... Az erdőbe költözés egy régi nomád hagyomány, amit jelenlegi kormányunk előszeretettel szorgalmaz, így egyre többen fognak költözni az erdőbe...
Az erdőtűz gazdasági és biológiai károkat okoz másrészről egy természetben természetes jelenségként megfigyelhető esemény, amit az állatok és emberek messziről szemlélnek. A hajléktalanok egyébként teljes "szimpi-józsis"-ban élnek a természettel, gombát és egyéb kisállatokat tartanak :-))))))))))))9

chicco 2008.06.25. 13:42:57

Nem ide tartozó téma, de lehetne szerevzni igazán egy jópofa szemétszedési akci yoooooo-t (ne csak a napló stábja (broááááááf) önreklámozó állatok csináljanak ilyet. Olyan visszatetsző, hogy ebből is ááááá nem idevaló....
Na biztos át kell helyezni de nem baj Krisz helyezd át .... hehe
Szóval szedjünk szemetet (de ne télen)
Na?????

erdokerulo 2008.07.11. 18:33:38

Amennyiben van ilyenre szándékod, Kedves Chicco, számos hely áll rendelkezésedre, ahol a munkaerődet ingyen kamatozhatod - azonban a szemétszedés nem oldja meg az erdőtűzek problémáját - tulajdonképpen inkább takarítás az erdőt összeszemetelők után. Sajnos ezzel a probléma megoldása helyett inkább csak ismételten generáljuk azt. (A szemetelést leginkább azok veszik észre, akik ritkán járnak erdőben, inkább csak a városi erdőkben járatosak. A valódi természetkedvelők nem szemetelnek, és a kevésbé kényelmesen megközelíthatő (emiatt nem is oly populáris) helyekre is eltúráznak. Ilyen helyeken a hajléktalanokat sem találjuk meg.
Egyébként a szemét - mint vizuális értelemben, mind tárgyiasultan az erdő értékét csökkenti - ki venne egy kifestetlen, mocskos házat, ha lát egy ugyanolyan tisztát? Az erdőre is igaz ez.
süti beállítások módosítása