HTML

Az erdőértékelés.blog.hu-ról :

Az ingatlanügyek sokszor zűrösek, és a külterületi ingatlanokkal kevesen foglalkoznak. Főleg, ha erdőről van szó!
Itt nyíltan, érthetően, mégis szakmailag helyesen szólunk. Erdőértékelési tippek, segédletek, Kárértékelési megoldások, birtokügyek: minden ami erdő, közgazdaságtan és jog. Egy(pár) erdőmérnök (erdő- és kárértékbecslő) naplója.
Gondolkodjunk együtt! Éredemes-e egy szakértőnek az 50-100 ezerr fortintos díjat kifizetnem? HA az erdőmet - mondjuk - egy-két millóval többért el tudom adni, azt hiszem ez nem kérdés. Nálunk megtalálhatja a megbízható szakértőket, akik helyileg is közel vannak!
Tovább...

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Agrároldal

Nincs megjeleníthető elem

Stat


Stat>>>

Falopás és a törvényi következménye

2009.01.12. 00:50 erdokerulo

Sajnos a falopás komoly erkölcsi kár, és durva természetkárosítás - az erdő értékét - különösan az erdő eladhatóságát - minden esetben negatívan befolyásolja. Erdő vétele esetén mindenképpen ismerjük meg a környéket, és tájékozódjunk mekkora a falopás mértéke!

Már régóta tervezem, hogy komolyabban foglakozok az ember által okozott közvetlen erdőkárok legdurvábbikával, a falopással, és talán most - remélhetőleg egy kicsit mementónak (hiszen lesz új erdőtörvény) is, álljon itt egy cikk a falopás jogi következményeiről! Íme, 2008 végéig ezt gondoltuk "jónak"!

(Ha a jog is csak ennyire veszi komolyan, akkor vajon a valóság milyen lehet?)

 

Meddig szabálysértés a falopás?

(A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény értelmében)

Aki húszezer forintot meg nem haladó értékre lopást, sikkasztást, jogtalan elsajátítást, orgazdaságot követ el, illetve aki e cselekmények elkövetését megkísérli, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Aki a húszezer forintot meg nem haladó lopást mező-, illetőleg erdőgazdaságilag hasznosított földön lévő terményre, termékre, illetve haszonállatra, vagy az ott elhelyezett felszerelésre, eszközre követi el, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ebben az esetben az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.

Húszezer forint feletti értékre elkövetett lopás a Büntető Törvénykönyv hatálya alá tartozik. És itt kérdezzünk közbe: mi az a húszezer forint? A faanyag kitermeléskori értéke, vagy a várható hozam, esetleg az immateriális javak is beleértendők? (Hogy ez a húszezer forint mit ér, azt most nem fejtem ki.)

Az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvény értelmében az erdő faállományának kitermelését az üzemtervi előírásokkal összhangban is csak az erdészeti hatóság engedélye alapján lehet végezni. A munka során az engedélyt a helyszínen kell tartani és az erdészeti hatóság képviselőjének felszólításra be kell mutatni. Ha ezen erdőgazdálkodási szabályokat megsérti, erdőgazdálkodási bírságot kell kiszabni a fakitermelési munka végrehajtójával szemben.

Az erdei termék szállítója köteles az igazolást a szállítás során magánál tartani és azt a hatóság képviselőjének felszólítására bemutatni. Az erdőgazdálkodási szabályok e szerinti megsértése esetén a szállítóval szemben kell kiszabni az erdőgazdálkodási bírságot. (A törvény bizonyos, felsorolt esetekben az erdőgazdálkodót kötelezi erdőgazdálkodási bírság fizetésére.)

Amennyiben az erdő látogatója az erdő védelmére, a haszonvételek gyakorlására, valamint az erdő látogatására vonatkozó előírásokat megszegi, az erdészeti hatóság határozata alapján erdővédelmi bírságot köteles fizetni. Az erdővédelmi bírság legkisebb mértéke ötezer forint, legnagyobb mértéke kétszázezer forint. Amennyiben az erdő látogatója fakitermelést végez anélkül, hogy arra jogosult lenne, erdővédelmi bírságot köteles fizetni, melynek összege a kitermelt faanyag minden köbmétere után harmincezer forint, mely ismételhető.
A határidőre meg nem fizetett erdőgazdálkodási bírság és erdővédelmi bírság adók módjára behajtandó köztartozás.

Eddig a hivatalos rész összefoglalása.

Komolytalan ez a jogi szabályozás és be sem tartják. Ezért - elsősorban az állami erdőkből, de nem kizárólag - bizony fogy a fa! Attól, hogy nem beszélnek róla, súlyos köbméterek mennek el minden télen, barbár módra lemészárolva az erdőt, meglopva a tulajdonosokat - mindannyiunkat!

Nézzünk egy konkrét példát:

A közelmúltban egy, Zsigulival lopott fát szállító csapatot fülelt le a rendőrség - valahol Magyarországon. Ugyanazt a csapatot rövid időn (néhány nap) belül kétszer - ugyanazzal az autóval, ugyanabból az erdőből, ugyanazon az útvonalaon. (Az erdő néhány idősebb magánember kárpótlási része és az állam többségi tulajdonában lévő osztatlan közös tulajdon.)
A "megfogott" fa a rendőrség udvarára került. Az értékelés megállapította, hogy a faanyag értéke alapján a falopás a szabálysértés kategóriába esik (~2*1 m3). (Az okozott kár, a kieső jövedelem, az összvont érték vagy bármilyen egyéb paraméter figyelmebe vételével magasabb lenne.) A rendőrség hivatalból feljelentést tett az elkövetők ellen.

Amennyiben a tulajdonos (ami egy osztatlan közösnél, ahol erdőgazdálkodó sincs, kizárt hogy megtörténjen) nem jelentkezik a faanyagért, a rendőrség a kötelező várakozási idő után átszállítja az Önkormányzat udvarára. Ez meg is történt. Az Önkormányzat - természetesen - nem tudja mire elhasználni - legcélszerűbb hasznosítást választja: szétosztja a "rászorulók" között. Eddig rendben is lenne, jól működő országban élünk!
Azonban ezek a rászorulók, azok akik ellen a feljelentést megtették - maguk a FATOLVAJOK -  azonban a vádat, bizonyíthatóság hiánya miatt elejtik. És vígan mennek a következő fuvarért!

A történet nem kitaláció, sajnos igaz.

Boldogabb Új Évet!
És maradjon erdőnk 2100-ban is!

 

 

1 komment

Címkék: európa erdőértékelés.blog.hu kárértékelés falopás erdővédelmi bírság

A bejegyzés trackback címe:

https://erdoertekeles.blog.hu/api/trackback/id/tr63872034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevepata 2016.01.06. 10:20:28

Falopas..... Erdekes modon a kornyekemen levo osszes erdo ket ember kezeben van. Ez a lopas "hivatalosan ".Ha onnan tunik el fa akkor tolvaj lopja meg a tolvajt.
süti beállítások módosítása