HTML

Az erdőértékelés.blog.hu-ról :

Az ingatlanügyek sokszor zűrösek, és a külterületi ingatlanokkal kevesen foglalkoznak. Főleg, ha erdőről van szó!
Itt nyíltan, érthetően, mégis szakmailag helyesen szólunk. Erdőértékelési tippek, segédletek, Kárértékelési megoldások, birtokügyek: minden ami erdő, közgazdaságtan és jog. Egy(pár) erdőmérnök (erdő- és kárértékbecslő) naplója.
Gondolkodjunk együtt! Éredemes-e egy szakértőnek az 50-100 ezerr fortintos díjat kifizetnem? HA az erdőmet - mondjuk - egy-két millóval többért el tudom adni, azt hiszem ez nem kérdés. Nálunk megtalálhatja a megbízható szakértőket, akik helyileg is közel vannak!
Tovább...

Naptár

január 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Utolsó kommentek

Agrároldal

Nincs megjeleníthető elem

Stat


Stat>>>

Interjú Ádám Dénessel

2008.07.23. 17:07 erdokerulo

A mikrofonnál: Ádám Dénes

 Az erdőszakértői oldala kapcsán az elmúlt évtized tapasztalatairól beszélgettem Ádám Dénessel. Úgy gondolom, hogy sokkal jobban meg lehet ismerni valakit egy vele készült interjúból, mint egy önéletrajzból, ezért választottam ezt a formát Dénes bemutatására.

Szervusz Dénes!


Erdőértékelés.blog.hu: - A honlapod milyen célból jött létre? Beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

Ádám Dénes erdőszakértő: A honlapom elsősorban az igazságügyi szakértői szakterületen kívülről érkező, erdő- és kárértékelés iránt érdeklődőknek készült. Amikor elkezdtem, nem találtam semmi hasonló szakmai oldalt, gondoltam nekiállok magam, magamtól, magamnak készíteni. A elmúlt két–három év tapasztalata alapján mondhatom: beváltotta a hozzá fűzött reményeket! A látogatottsággal elégedett vagyok, a havi 150-300 újnak regisztrált látogató számomra elegendő. Többször hívtak fel a telefonon is, akár apró szakmai beszélgetésre, de néha ilyen beszélgetésekből további egyeztetés is születik.

Erdőértékelés.blog.hu: - Mi az oka, hogy saját munkával építetted fel, ahelyett, hogy egy erre szakosodott céggel csináltattad volna meg?

Ádám Dénes erdőszakértő:  Valamikor 6-8 éve gondolkodtunk céges honlap készítésén és el is kezdtünk egy statikus HTML oldalt, cégen belül különösebb motiváció nem volt, ezért az elhalt. Amikor elkezdtem az igazságügyi szakértői munkát, gondoltam magamnak készíthetek egy ilyen oldalt, és belevágtam. Ahogy elnéztem a honlapok készítésének költségeit, gondoltam ezt az összeget megspórolom, és ami elérhető és jó ötlet volt az interneten azokat összeszedtem és elkezdtem összerakni a nekem tetsző és számomra kifejező oldalt. Tudom, hogy sok a hiányossága, de amikor van egy kis szabadidő, akkor igyekszem a honlappal is foglalkozni. Nem vagyok egy profi webmester, meggondolom, hogy hol-milyen stílusokat kell, érdemes alkalmazni. Önerőből ennyit sikerült összehoznom, remélem, a későbbiekben is tudok időt szakítani rá. Azt nem szeretném, hogy az aktuális dátum és az utolsó frissítés dátuma közt évek teljenek el, mint számtalan interneten felejtett „free” honlapnál.


Erdőértékelés.blog.hu: -Mesélj el egy olyan esetet, amikor a "legtöbb pénzt tartottad meg az eladó zsebében", azaz alulértékelte volna az erdejét, aki, bár - vonakodva bízott meg, de a végén mégis hálás lett!

Ádám Dénes erdőszakértő:  Konkrét erdőértékelési esetet nem mondhatok. Az alkalmazott számítások mindig a faállomány aktuális választékárakon számított értékét jelentik. Persze egy vevő és egy eladó mindig megállapodhat másképp. Amit én adok, az azt jelenti, hogy az erdőterületen lévő faállomány értéke ennyi, ha ennél olcsóbban kel el a terület, akkor vevő jár jól, ha drágábban, akkor az eladó. Jelenleg az erdőterületekkel a tulajdonviszonyokban van jelentős probléma: a forgalomképesség a tulajdonosi szerkezettől függ elsősorban.

Erdőértékelés.blog.hu: -Melyik az a szakértői munkád, amire erdőszakértőként a legbüszkébb vagy, és miért?

 Ádám Dénes erdőszakértő: Több kedves dolog van amit jó elővenni.

  • Az első nagyobb területű erdőértékelés amikor a 100 ha terület számításának egyszerűsítésének problémáit meg kellett oldani. Amikor ezzel foglalkoztunk még nem volt erdőértékelés tankönyv, csak jegyzetek és józan paraszti ész.
  • Aztán fontosnak tartom az első évekkel a tarvágás utáni erdőállomány rekonstrukcióját. Végigszerveztünk egy nagy területű erdőtelepítést a talajgödör kiásásától a makk beszerzéséig és a pályázat leadásáig.
  • Volt egyszer egy erdősáv telepítési dokumentáció, ennek a jelentőségét abban látom, hogy még az egyetemen tanultunk erről, de nem gondoltam, hogy látok ilyet a gyakorlati életben.
  • Volt egy eset, amikor csemetekerti öntözést és rendszerszervezést kellett vizsgálni. Ekkor az egykori csemetekerti tudásra volt szükség mennyi az ezer mag tömeg mennyi csemete nevelhető adott területen mennyi az öntözővíz igény stb.
  • A másik egyetemes tanulmányokhoz köthető gondolat, ami egy PHD értekezést is megérne, az élő fák statikai vizsgálata. Magyar szakirodalom egyelőre nincs róla, de Németországban ezzel a módszerrel vizsgálnak városi fákat. Ott nem fordulhat elő, hogy csak úgy rádől valakire a fa, mert minden fának kimérhető a statikai ellenállása, amit a szélsőséges széllel szemben ki  tud fejteni. Itt végre hasznát vettem a talajmechanikai tanulmányoknak is, valamint a klasszikus mechanikai tudásnak. Az igazságügyi szakértői feladatokban az a szép, hogy gondolkodásra sarkall, nem a napi rutint kell alkalmazni, hanem a gondolkodás révén akár új problémák is megoldódnak.

Erdőértékelés.blog.hu: -Mi a legfontosabb technikai eszköz, ami nagy segítség az erdőértékelési munkád során? Használsz pl.: GPS-t, digitális fényképezőt?

Ádám Dénes erdőszakértő: Legfontosabb a papír, amire jegyzetelni lehet. Ha nincs semmi eszközöd, akkor is jól körbe tudod írni a problémát: ha mindent alaposan megfigyelsz és leírsz, akkor szakvélemény fogalmazása közben újra látod magad előtt a terepen látottakat. Az egyéb technikai eszközök megkönnyítik a munkát, de az adatokat mégis le kell írni, hogy megmaradjon. A fényképezés abban segít, hogy kevesebbet kell írni és szemléletesebb. A GPS-re különösebb szükség eddig nem volt. A határok a magyar erdőkben alapvetően jól azonosíthatók, csak néha nagy odafigyelést igényel. Például figyelni kell az egykori árkokra, bakhátakra, kövekre, mert mind jelentenek valamit. A számítások fontos eszközének tartom a számítógépet, de ezt ma már rutinszerűen kell használni. Furcsa visszaemlékezni arra, hogy az egyetem végére már létezett Windows 3.11 és Word 6.0, ami mai technológiai fejlettség megmosolyogtató, de akkor ezek jelentették a "csúcs felhasználói élményt".

Erdőértékelés.blog.hu: -Honnan tudsz a gyakorlatban piaci információkat beszerezni? Inkább a hirdetési újságokat bújod, vagy az önkormányzatokra támaszkodsz? Esetleg saját erdőértékelési adatbázist tartasz fenn? Mennyi ezeknek a (külső forrásból szerzett) piaci áraknak a megbízhatósága?

Ádám Dénes erdőszakértő:  Gyakorlatban felhasználható piaci információit legjobb első kézből szerezni. Ha hallok valakit, hogy erdőt vagy földet vesz vagy elad, megkérdezem, hogy mennyiért. Nagyon vegyes jelenleg is a kép: a 100.000 Ft/ha-tól a 900.000 Ft/ha-ig minden előfordulhat.

Erdőértékelés.blog.hu: - Hogy látod: van olyan internetes adatbázis, amit érdemben fel lehet használni az árak összehasonlítása céljából, és valós adásvételi összegeket tartalmaz, szemben egy-egy hirdetéssel, ahol csak a kívánatos összekek szereplenek?

Ádám Dénes erdőszakértő:  Azt hiszem, internetes adatbázis erdő adás-vételre jelenleg nincs. Az Önkormányzatoknál elvileg kellene lenni ilyen adatbázisnak, hisz a földtörvény szerint a kifüggesztés rajtuk keresztül történik. De az árak mégsem biztos, hogy fedik a valóságot, hisz a vevő és az eladó próbálja a szerződésben csökkenteni az illeték vagy az adó mértékét.

Erdőértékelés.blog.hu: -Úgy tudom, nem csak bíróságoknak dolgozol. Azt mondják, hogy a foci után az erdő az a dolog, amihez nálunk mindenki "ért". Milyen módon tudod megvédeni az igazadat, a szakmaiság sűrű felhőjébe burkolózol, mintegy az "erdőszakértő pulpitus"-ról kinyilatkoztatva, vagy inkább emberileg közelítesz az ügyfeleidhez.

Ádám Dénes erdőszakértő: Minden ember más- és más. A bíróság elvárja a tárgyilagosságot és a logikus szakmai érveket, az egyszerű ügyféllel érdemes beszélgetni mindenről, mert hozzájuthatunk olyan információkhoz is, melyek az munkában hasznosak lehetnek. Ismerőseim mondják, hogy én könnyen megtalálom a hangot másokkal és ennek a képességemnek örülök.

Erdőértékelés.blog.hu: - Mennyire nehéz kapcsolatot tartani a megrendelőkkel? Nem von el sok értékes időt az munka megszervezése, managelése, kommunikálása?

Ádám Dénes erdőszakértő:  Ha már konkrét megrendelésről van szó, akkor az egyszerűen le kell szervezni, hogy ki mikor ér rá, és el kell menni. Keresnek meg kisebb kérdésekkel is, de nem szabad erőltetni, hogy mindenki valóban megrendelő legyen, van, akit elég megnyugtatni, mert csak beszélni akart az őt foglalkoztató problémáról.

Erdőértékelés.blog.hu: - Az erdőértékelés marginális területe az ingatlan értékbecslésnek. A szakmai közönség megtalálására hol van módod, hogy beszélgetni tudj a erdő- és kárértékelő kollegákkal tapasztalatcsere céljából? Erdészeti találkozók? Továbbképzések? Konferenciák?

Ádám Dénes erdőszakértő:  Amit felsoroltál, mindegyik fórum fontos. De mindenkinek vannak olyan kollégái, akikkel szívesebben beszélget adott problémáról. Újabb kapcsolatok mindig szövődnek attól függően, hogy közben mivel foglalkozik az ember. Az azonban látszik, hogy aki megszerzett valamilyen tudást, az bizalom nélkül nem fogja megosztani másokkal. Igaz, ez alapvető emberi tulajdonság :).

Erdőértékelés.blog.hu: - Magyarország földpiac-védelmi moratóriuma 2010 végén lejár. Ez azt jelenti, hogy 2011-től külföldiek is vehetnek termőföldet hazánkban. Milyen garanciákat lehetne szerinted beépíteni a jogrendszerbe a hazai erdők „megvédése” érdekében? Kell-e ilyen?

Ádám Dénes erdőszakértő:  Nekem ez kicsit furcsa kérdés. A „magyar föld nem eladó” szlogent nem teljesen értem. Az hogy éppen ki a tulajdonosa annak a pár hektárnak szinte mindegy, a föld akkor is Magyarországon marad. Tudom, hogy jelenleg a tulajdonhoz való jog szent és sérthetetlen, de hányszor vették már el történelmünk folyamán ettől vagy attól a tulajdonostól a területét. Ha nem akarunk külföldi tulajdonosokat, akkor nem kell nekik eladni, vagy vegyük meg mi magunk. Érdekes, hogy Vas megyében rengeteg földterületet használnak külföldiek, ahogy a magyar gazdák közt is van jó gazda, úgy a külföldiek közt is akad egyaránt jó is, rossz is. A rossz gazda, egy idő után nem tudja a bérleti díjat kifizetni, és a tulajdonosok majd odaadják más bérlőnek. De a tulajdonosról is elmondható, hogy van jó és rossz tulajdonos. Véleményem szerint, az erdők elaprózott tulajdonszerkezete és alacsony jövedelmezősége miatt nem elsődleges akvizíciós célpontok a külföldiek szemében. Hányszor fordul elő, hogy egy többségi tulajdon megszerzéséhez viszonylag kis területen is vagy 10-20 embert kell megkeresni. Azt hiszem, nem az erdőt fogják a külföldiek keresni. Más a helyzet a nagy területű kevés tulajdonossal bíró helyrajzi számokkal: azoknak mindig lesz piaci értéke.

Erdőértékelés.blog.hu: - Az Európai Unió támogatási rendszere befolyásolja az erdőtelepítési hajlandóságot? Elégségesnek tartod a tájékoztatást, vagy el tudnál képzelni jobbat is? Mely kérdésekkel keresnek mag a leggyakrabban a tulajdonosok?

Ádám Dénes erdőszakértő:  Úgy tűnik számomra, hogy az EU gondolkodóba esett jelenlegi globális élelmiszerhiány miatt. Nem biztos, hogy a termőterület megszüntetése a cél. Úgy tűnik, hogy a jó erdőterületek kezdenek kifogyni. Nyugat-Dunántúlon nagy területű erdőtelepítések nincsenek. Kisebb-nagyobb foltokat telepítgetnek, de mértékük nem számottevő. A jobb területeken a gazdáknak érdemes mezőgazdasági termeléssel foglalkozni, mert annak jövedelmezősége magasabb. Erdőtelepítéssel kapcsolatban igen kevés megkeresésem van, így nem tudom, hogy a tulajdonosokat mi foglalkoztatja ezzel kapcsolatban.

Erdőértékelés.blog.hu: - Sajnos elhanyagolt a falopás témaköre. Ezzel kapcsolatosan elmesélnél néhány érdekes történetet, gondolatébresztőnek, elsősorban az igazságügyi szakértői munkáidhoz kapcsolódóan?

Ádám Dénes erdőszakértő: Sajnos az emberi gyarlóság a legnagyobb okozója a kérdéskörnek. Azt nézi a tulajdonos, vagy a megbízott, hogy tud minél előbb minél nagyobb haszonra szert tenni, nem foglalkozik azzal, hogy az erdőállomány 30-100 év alatti gondos kezelés miatt vált olyan minőségűvé, hogy az kitermelhető.

Ma a falopás szociális jellege megszűnt, vagy olyan kis mértékű, hogy az elenyésző az egyéb bűncselekményekhez képest. Jelenleg üzletszerű falopást lehet leginkább találni. Ezt nagyon jól összefoglalta az ÁESZ a 2006. falopásokkal foglalkozó konferenciáján. Amilyen esetek nekem jutottak az alapján kitűnik, hogy egyes emberek feljogosítva érzik magukat, hogy tulajdonba kerülve kisemmizzék a tulajdonostársakat, a társak meg nem tesznek semmit, csak ha már késő. A falopásokkal kapcsolatban valószínűleg elrettentő az ügyészség azon határozata, hogy ez környezetkárosításnak minősül és az szerint is büntethető.

Erdőértékelés.blog.hu: - Tapasztalsz igényt az erdő immateriális javainak értékelésére vonatkozóan? Erre melyik módszert ajánlod, saját tapasztalatid alapján?

Ádám Dénes erdőszakértő:  Az erdő, vagy inkább fák eszmei értékének számítása fontos, főleg városi környezetben van ennek nagy jelentősége itt az emberek igénylik a fa eszmei értékének számítását is. Ennek meghatározása ma legkönnyebben a Radó módszerrel végezhető, ezt használhatják az önkormányzatok is vagyonkataszter meghatározásához amennyiben készítenek ilyet. Erdei környezetben ritkán kell eszmei értéket számítani. a tulajdonosnak nem jelent különösebben sokat egy-két szép alakú fa, ők az erdőállomány egészét nézik. Az erdő egyéb javainak számítása csak kifejezett kérésre kerül kiszámításra. De a gyakorlatban nincs különösebb jelentősége.

Erdőértékelés.blog.hu: - A természetvédelmi korlátozások képesek az erdő értékét jelentősen lecsökkenteni. Ilyenkor az állami, kompenzációs szerepvállalás tűnik kiútnak. Azonban ez csak egyszeri kárpótlás a tulajdonosnak, például a Natura 2000 területek esetében - nem lenne jobb az ilyen területeket kisajátítani, és közösségi tulajdonban kezelni?

Ádám Dénes erdőszakértő:  Szerintem ezekkel a korlátozásokkal a kisebb gazdálkodó egységek együtt tudnak élni. Az állami erdőgazdaságoknak jelent ez nagyobb problémát, ahol a vágásszervezést a feltételekhez kell igazítani. A nagyobb üzemméret esetében a gazdálkodó nem teheti meg, hogy a tilalmi időbe belecsúszó fakitermelése legyen. A kis üzemméretek esetében az emberek a vegetációs időszakon kívül is képesek megszervezni a fakitermelési munkákat. A korlátozásokhoz hozzájönnek azok az EU-s irányelvek is, melyek a természetszerű erdőgazdálkodást, az állandó erdőborítást kívánják fenntartani: ennek a magánerdős szektorban lesz nagy jelentősége! Igaz, ez az egész magán-erdőgazdálkodás teljesen új szemléletet kíván, de a régen működő kisparaszti szálalást támogatásával valószínűleg a faállományok romlása nélkül lehetőség lesz az erdőállományok állapotának fenntartására, sőt javítására! Ennek jövője kérdéses, de a rendeletek egy része már kész, jó részük pedig készülőben. Ezek alapvetően fafajtól függő területalapú támogatásokat jelentenek. Ez a támogatási rendszer a gazdálkodói szemléleten is várhatóan változtatni fog. A tarvágásos erdőkezelésről várható egy átmenet a bontóvágások, szálalások irányába.

Erdőértékelés.blog.hu: - Köszönöm az interjút, további jó egészséget és eredményes munkát kívánok!

 

2 komment

Címkék: interjú árak erdőértékelés kárérékelés erdőértékelés.blog.hu módszerek termőföld magánerdő erdő felértékelés erdő értékelés ádád dénes erdő eladás

A bejegyzés trackback címe:

https://erdoertekeles.blog.hu/api/trackback/id/tr13578431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsolt 2008.12.11. 17:37:50

Üdv!

Érdekelne milyen értéket képvisel 1 ha tarvágott erdő? Őreg vágásérett akác volt benne. Továbbá 1 ha félig meggig (a javát kiszedték) tarvágott cserjés.
Gondolom látatlanba nehéz megmondani, de egy középár árdekelne.
Köszönöm.

erdokerulo 2008.12.14. 19:57:20

Kedves Zsolt!

Szívesen segítenék, de ezt így, innen a monitor mögül nem lehet megmondani. Főleg azért, mert azt sem tudom, hogy melyik részén van az országnak.Fontos lenne még tudni, hogy milyen aranykorona értékű a terület, milyen a tulajdonosi szerkezet, mi a település és helyrajzi szám, erdő művelési ágú-e vagy más, ki a bejelentett erdőgazdálkodó, üzemtervezezett-e az erdő, és terheli-e felújítási kötelezettség.
Alapvetően nem is az erdőt kell - ha jól értem - értékelni, hanem az erdőföldet, azaz a termőterületet. Az erdő - azaz faállomány értéke ebben az esetben nyilván- annak hiánya miatt - elhanyagolható. (A "félig meggig"-et nem értem.)
Egy termőföld árát jelentősen módosíthatja az elhelyezkedés - biztosan hallott már olyant, hogy egy közismert példát említsek, hogy egy kisajátítás miatt az ingatlan valós értékénél sokkal magasabb áron kelt el.
Ezért csak azt tudom tanácsolni, hogy a környékbeli árakról érdeklődjön, keresse meg a szomszédos értékesítőket, a földhivatalt az adatokért, illetve - ha nem akar/tud utánajárni, bízzon meg egy szakembert - lehet hogy ez pénzbe kerül, de kényelmes és megbízható megoldás, főleg akkor, ha adásvételről van szó.
süti beállítások módosítása