HTML

Az erdőértékelés.blog.hu-ról :

Az ingatlanügyek sokszor zűrösek, és a külterületi ingatlanokkal kevesen foglalkoznak. Főleg, ha erdőről van szó!
Itt nyíltan, érthetően, mégis szakmailag helyesen szólunk. Erdőértékelési tippek, segédletek, Kárértékelési megoldások, birtokügyek: minden ami erdő, közgazdaságtan és jog. Egy(pár) erdőmérnök (erdő- és kárértékbecslő) naplója.
Gondolkodjunk együtt! Éredemes-e egy szakértőnek az 50-100 ezerr fortintos díjat kifizetnem? HA az erdőmet - mondjuk - egy-két millóval többért el tudom adni, azt hiszem ez nem kérdés. Nálunk megtalálhatja a megbízható szakértőket, akik helyileg is közel vannak!
Tovább...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Agrároldal

Nincs megjeleníthető elem

Stat


Stat>>>

Falopások az új erdőtörvény tükrében

2009.06.23. 09:50 erdokerulo

Január elsejétől változik az erdőgazdálkodási törvény, és - remélhetően - megszűnnek, vagy legalábbis visszaszorulnak a falopások!
Jelenleg a falopások az erdőkárok legjelentősebb tényezői!
Somogy megyében -óvatos becslések szerint - például az évi 100 millió forintot is meghaladja az erdőtulajdonosoknak okozott kár.

3 példa a falopás módjaira:

  1. A legnagyobb üzletszerű erdőirtások nem egyszer vagyontalanok felhasználásával történnek, ők azonban csak a "stómenek", a valódi elkövetők a háttérben maradnak.
    A forgatókönyvek egyike:
    Megvásárolnak erdőket olyan emberek nevére, akiknek nincs vagyonuk (pl.: hajléktalanok) és a nem véghasználati korú erdőket levágtak. Pl.: egy segesdi fakitermelésen két nap alatt ledöntöttek tíz hektárt! A büntetést azonban már nem lehet behajtani, hiszen a tulajdonos nem található, vagy vagyontalan. A szakmában jól ismert eljárást többek közt a Somogyi Erdészeti Igazgatóság vezetője ismertette.
     
  2. A csökölyi falugazdász körzetében is probléma a falopás. Jakab Úrnál 8-10 ember minden évben megjelenik ezzel a panasszal: "Belevágtak az erdőmbe, kivágták a fát!" Ismertté vált az eset, amikor "tévedésből" a szomszédjának a másfél hektáros akácát levágta egy erdőtulajdonos. Mint kiderült, szándékos volt, azonban a bíróságon azzal védekezett az elkövető, hogy nem tudta, hol a határ. Ha valaki "véletlenül" bemegy a szomszéd lakásába, ott jelentős kárt okoz: mondhatja-e azt, hogy csak eltévesztette az ajtót?
     
  3. Piriti Péter zselici erdőtulajdonos fáit sem véletlenül vágták ki:

Két hónapja elloptak körülbelül egy 200 köbméter fát és kidöntöttek egy jó csomót. Másfél-két millió forint a kár. Hivatásosok voltak, mert ekkora mennyiséget nem lehet egy embernek elvinni. Biztos, hogy eladásra került, valamit kellene érte tenni.

A fatolvajokat legtöbbször csak a közúti ellenőrzéskor, szállítás közben fogják el. Ilyenkor megtalálják a hamisított számlákat, szállítólevelet. A falopás késő ősztől fejlődik valódi iparággá. A tél közeledtével egyre intenzívebbé válik az illegális fakitermelés mértéke, és így folytatódik egészen tavaszig.
A jelentős kárt okozó ipari falopás visszaszorításában minden bizonnyal segíteni fog az új erdőtörvény, a bevezetésre kerülő erdőőri hálózat, ahol szakemberek tudják ellenőrizni a szállítójegy és a szállított árú mannyiségi és minőségi azonosságát. Erre egy rendőr-járőrnek nincs képesítése, nem is várhatő el tőle.

 

A tervezett szigorításokat a nagyobb bűncselekmények esetében hatásosnak tartják a megkérdezettek. A szigortásoknak két jelentős haszna lehet:

  • Hogyha elkobozható lesz az így kitermelt fa, nem kerül be a forgalomba, így nincs haszon rajta, akkor talán visszatartó lehet, ehez azonban szigorítani kell az ellenőrzést!
  • A kisebb falopások mindenképpen megmaradnak. Akinek tűzifa kell, és nem áll tőle távol a lopás, ezután is lop, a nagyobb ipari volumenű falopások viszont talán meggátolhatók lesznek.

Bak Julianna, az Északerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese azt mondja, az alapproblémát, a kárpótlás során millió kicsi részre szabdalt erdővagyon kezelését az új erdőtörvény sem fogja megoldani. [Az osztatlan közös tulajdonban lévő erdő művelési ágú birtoktesteknek nincsen igazi gazdája, a megoldást csak a tulajadon koncentrációja jelentheti, hogy lehessen gazdálkodni az erdőtesten. (A Szerk.)]

Először a szegénységet kell megoldani, meg kell oldani a jog alkotói és jogkövetői magatartások betartását, amiben a fatolvajlást meg lehet akadályozni. Most erdőről beszélünk, de azért ugyanez a mezőgazdasági területekre is jellemző. É utána lehet majd ezzel foglalkozni. Az erdő védelme szempontjából nagyon fontosnak tartom azt, hogy ezek a jogszabályok összehangoltak legyenek, és tényleg kezdjünk már el gátat szabni ezeknek a lopásoknak.

Azonban a szegénység nem ok a bűnözésre! A lopás akkor is lopás, ha erdőről, vagy ha egy bolti lopásról van szó.

Jó ötlet lenne a romániai példa alkalmazása:

A falusi lakosság ismeri a vidéket, az embereket, a falu szélén lakók pedig besegítenek az erdészeknek - gyanús mozgás esetén azonnal értesítik a szakembert, aki nyomban a helyszínre siet. Van jogköre, és a törvény az Ő pártján áll. Ezért van tekintélye is az erdésznek! Így meg tudja védeni a közösség vagyonát, hiszen az erdők egy jelentős része az önkormányzatok tulajdonában van! Ezért is láthatunk Erdélyben gyönyörű erdőket -és nem letarolt, ellopott hegeket a tájon.
Mert a szakszerű erdőgazdálkodás, a helyi erész szakember, a lakossággal és a jogalkotókkal együtt érvényt tud szerezni a közérdeknek!

10 komment

Címkék: erdőértékelés birtokügyek termőföld erdőtörvény erdő eladás falopás erdővédelmi bírság illegális fakitermelés

A bejegyzés trackback címe:

https://erdoertekeles.blog.hu/api/trackback/id/tr871202731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erdőr 2009.08.04. 22:00:32

Üdv!

Szakmai tanácsot szeretnék kérni. Kelet-magyarországi kis (398 ha) erdészet elnökének a fia vagyok. Rengeteg gondunk van a lopásokkal, eddig próbáltuk saját erőből őrizni, de egyszerűen nem bírjuk. Anyagilag nem állunk úgy, hogy külön kerülőt tudjunk alkalmazni. Létezik valamiféle állami segítség, vagy támogatási rendszer, ami a védelmi, őrzési feladatok ellátására vonatkozik?

erdokerulo 2009.08.05. 20:47:14

Nehéz kérdés. Jelenleg közvetlenül nem létezik - tudtommal. Ezt a problémát nem kezelik a helyén, ezért is szeretném itt felhívni a figyelmet.
Az erdő értékét nagyban rontja - sőt nem csak az azonnali kár miatt, hanem a vevő is "megriad" egy ilyen területtől.

A megosz.org oldalon javaslom körülnézni - a magánerdő-tulajdonosok érdekvédelmi szervezete minden tagjának segít, és próbál tárgyalni az ügyben az FVM-el is.
Talán a 400 ha-ról elindulva, a környékbeli erdőtulajdonosok összefogásával lehet alkalmazni erdész szakembert, vagy mezőőrt (egy napi káron könnyen megtérülhet az őrzés havi bére.), illetve a helyi lakosságot bevonni, mint a fenti erdélyi példában. Ők ismerik a tolvajokat!
(Másik megoldásként - hallottam, hazai példa - pl.: a száradékból lehet juttatni - az önkormányzattal összefogásban - a helyi rászorulóknak. Megjegyzem, nem vált be, mert néhányan vérszemet kaptak, és értékesítették a faanyagot...)
Azonban látni kell, amíg a lopásból származó fát áron alul értékesítve el lehet adni, addig nincs biztonságban az erdő!
A származási bizonyítvány talán megoldás lehet, mait az új erdőtörvény alapján kell alakalmazni - illetve a megemelt bírság.

A megemelt erdővédelmi bírságról közöltem egy rövid cikket, az a legfrissebb az oldalon. Azonban a törvény végrehajtásához erőforrás (pénz és ember) is kellene, ezt várjuk a jogalkotótól - ezzel lehetne erre az egyre erősebb problémára részleges gyógymódot találni.

erdőr 2009.08.06. 21:34:00

Köszönöm a válaszodat, megnézem az ajánlott oldalt.

Kifejezetten dühít a lopás. A legtöbb esetben társul a felesleges rombolással, pusztítással, ezért eléggé ádáz harcot vívok ellene. Én 15 éves korom óta /most 33 vagyok/ dolgozom az apám mellett az erdőn, és minden munkafolyamatát szeretem csinálni. Szinte hobbyként végzem. Közben úgy hozta a sorsom, hogy rendőr lettem, így kettős fronton tudom "üldözni" a fatolvajokat, de igazából a Bírói ítélkezésben látom a hibát. Puhány, nem visszatartó erejű ítéletek sorát szenvedtem végig, míg a tolvajok kisírt szemekkel, de röhögve jönnek ki a tárgyalóból.

Nem jó ez így.

Talán, ha elfogadtok egy tanácsot: ha fatolvajt fogtok (és feljelentést tesztek), minden esetben indítványozzátok a fűrésze, valamint azon szállítóeszköze lefoglalását, amivel a fát elvitte, vagy el akarta vinni. Lehet ez nagy értékű teherautótól rozzant lovasfogatig, lovakkal együtt.
Ha sikerül a lefoglalás, az ügyész részére kell javaslatot tenni az elkobzás elrendelésére, ami a dolog tulajdonjogától történő végleges megfosztást jelent. Ha az ügyész indítványozza az elkobzást, a bíró ennek rendszerint helyt ad.

No, én ebben látom a visszatartást, nem a közmunkában, meg a felfüggesztettben. Én ezt az apám nevében már párszor megcsináltam -sikerrel. Akkor igaziak voltak a könnyek...

adamd · http://www.erdoszakerto.hu 2009.09.08. 23:13:47

Felénk történt az alkalmi fatolvajokkal a következő:
tettenérték a helyiek, kérdőre vonták, nem tudta igazolni mit is keres az erdőbe erre összetörték a fűrészét az illetőt meg beledobták a szedresbe. következő alkalommal a saját udvarába keresték meg mert valamiféle fát vágott. rákérdeztek honnan a fa csak duma volt, semmi konkrét. megint összetörték a fűrészt azóta nincs hír hogy lopná a fát
Az biztos hogy határozot fellépés nélkül nem lehet megálítani a lopásokat
Van olyan eset is, hogy a fickótól az uzsorás nem pénzt kér, hanem minden nap egy biciklinyi fát. ez annyi amit a biciklin kényelmesen el lehet tolni. ezt minden nap be kell szállítani az illetőnek az uzsorás telephelyére. sok kicsi sokra megy.
A tulajdonosnak érdeke, hogy a fája meglegyen, de sokszor nehéz vigyázni rá.

szöszkehölgy 2009.09.28. 13:07:37

Azért Erdélyben is sajnos akad példa a pusztításra, méghozzá állami engedéllyel...
Alapvető probléma, hogy az emberek azt hiszik, hogy az erdő mindenkié, holott mindegy egyes négyzetméternek megvan a maga gazdája és ki jobban, ki kevesebb sikerrel ápolja is azt.

erdőr 2009.09.28. 21:59:32

A fizikai erőszakot a törvény nagyon súlyosan szankcionálja, még akkor is, ha ez az egyetlen komoly visszatartó erő a fatolvajokkal szemben. Rendőrként mindenkit a jog által kijelölt út követésére hívok fel a fatolvajok tettenérése esetén. Erdészként, erdőszerető emberként viszont sokszor én is inkább választanám a másik " egyszerű, de nagyszerű " módot amit adamd említett, de eddig még soha nem tettem. Ismerve a bírói gyakorlatot, engem meghurcolnának, míg a másik féllel szemben eljárás sem indulna. Sebaj, leszek én még nyugdíjas is...

Egyébként én is sok vicces/érdekes történetet hallottam már.

Az egyik kedvencem:

Tarvágáskor az egyik favágó észrevette, hogy a szemközti erdő széléről időnként cigifüst száll fel. Jelezte ezt a vágást irányítónak, aki két markos legényét nagy kört téve átküldte, hogy ugyan nézzék már meg, hogy ki bagózik ott. A favágók átosonkodtak, majd két rohadékot találtak a bozótosban, akik lesték a munkát. Rövid "eszmecserét" követően embereink elmondák, hogy arra vártak, hogy a favágók berakják a sarangot, és hazamenjenek. Ekkor jöttek volna teherautókkal a fáért.
Állítólag iszonyatos rombolást végeztek rajtuk.

szanti 2009.10.13. 11:43:46

A szomszédom a falunk polgármestere vágott ki két akácfát a telkemről és szállított a telkére, értékbecslő szerint 80-90 ezer Forint a károm.Fehérgyarmati rendőrkapitányságon jelentettem még április elején, a tettes ismert, de mivel a tolvaj polgármester így próbálják eltusolni az ügyet.Nem tudom mit tehetek ezek után? "Szolgálnak és védnek"!?!?

erdőr 2009.11.05. 20:26:34

Szanti!

Először is, ne hagyd magad! Menj az igazad után, nyugodtan kérj tájékoztatást az ügy állásáról, akár írásban is. Ezt sértettként megteheted.

Egyébként húzósnak találom a 2 db. akácfára az általad írt összeget. Ha 20.000 alatt van a kárérték, nem bűncselekmény, csak szabálysértés, és a Szabs. Hatóság jár el. Kivéve, ha valamilyen minősítés társul a cselekményhez, mint pl. dolog elleni erőszak, vagy ha mondjuk bekerített helyről tulajdonították el a fát.

igazság666 2012.02.29. 17:20:16

Mondjuk ebben a hatalmas tolvajok elleni irtóhadjáratban azon sem ártana elgondolkozni,hogy ez a rengeteg erdő tulajdonosnak mondott tolvaj,hogy jutott a területekhez.Adózott pénzből vette,illetve párforintért csalta e ki.Mert azért lássuk be,ők az igazi bűnözők.Minden egyes állampolgárt,kinek a vagyona ingóságban,ingatlanba meghaladja a 20-millió forintot teljes vizsgálat alá vonnék.Az erdők esetében,meg olyan intézkedéseket hoznék,hogy azok ápolása illetve gondozása állami támogatás alá essen,viszont kivágása esetén még véletlenül se produkáljon profitot.Kizárólag állami ellenőrzéssel lehessen fát kitermelni illetve eladni.Mert elég szánalmasnak tartom,hogy emberek több hektár erdő fölött rendelkeznek.Igen is a természet az közvagyon,semmi esetre sem jelenthet annak birtoklása semmilyen előnyt illetve anyagi juttatást annak birtokosának.

igazság666 2012.02.29. 17:23:52

@erdőr: Magyarul ha én az őseim vére által szerzett földön,erdőben tartózkodom akkor automatikusan egy állítólagos tulajdonos agyonverhet.Vagy az általam befizetett adókból támogatott gazdák kitudja,hogy szerzett földjén tartózkodom akkor bűnöző vagyok.Na de nem én fizetek nekik?
süti beállítások módosítása